En trött regerings bokslut och dagens debatt

Nu har regeringen presenterat sin sista budgetproposition för mandatperioden. Det innebär att vi nu kan göra ett bokslut för de åtta år alliansen suttit vid makten:

400000 människor saknar idag arbete och det innebär att arbetslösheten är högre än när regeringen tillträdde 2006. Dagens arbetslöshet på över åtta procent är långt högre än den nivå som regeringen kallade för massarbetslöshet då de tillträdde. 400 000 är arbetslösa. Antalet långtidsarbetslösa har dessutom nästan tredubblats. Regeringen har misslyckats med den fråga man vann valet på 2006, regeringen har misslyckats med jobben

Skolresultaten är också lägre idag. Kunskapsresultaten sjunker snabbare än i något annat OECD-land, och Sverige ligger under genomsnittet i alla ämnen som mäts. Det är mycket oroande. Björklunds medicin, förutom att skylla på S (trots borgerlig läroplan sedan tidigt 80-tal), lärare, föräldrar och barnen själva, är att införa betyg i lägre årskurser samt ge de som har råd möjlighet skatteavdrag för privat läxhjälp. Jag tror inte skolministerns trötta idéer är rätt väg att gå och tycker det vore klädsamt om Björklund snart börjar ta ansvar för sitt skolexperiment.

Ökningen av andelen fattiga har accelererat kraftigt och klyftorna ökar. Stora överskott i de offentliga finanserna har vänts till stora underskott. Allt det här sammantaget visar att Sveriges ekonomi fungerar sämre idag än 2006.

Nu verkar Anders Borgs plan vara att pränta in att framtida reformer ska finansieras krona för krona. Det är lite intressant att de ger detta besked just nu. Skatterna har sänkts med 134 miljarder kronor sedan Borg tillträdde. De 65 miljarder kronor i överskott man ärvde från Göran Persson har vänts till stora underskott. Dessutom har man sålt ut offentlig egendom och statliga bolag för 160 miljarder. Vart har alla pengar tagit vägen? Enligt statliga Ekonomistyrningsverket pekar prognosen mot 87 miljarder kronor i underskott i år. Det innebär att Sverige nu måste låna 240 miljoner kronor om dagen eller 10 miljoner kronor i timmen. Finansdepartementet uppskattar att underskottet för 2014 blir 59 miljarder kronor och Borg själv förutspådde cirka 70 miljarder i underskott för någon månad sedan. Ändå slogs de med näbbar och klor för att strax innan jul sänka skatten än mer för de som tjänar mest. Du minns säkert frågan om brytpunkten för statlig skatt som mer eller mindre fick avgöras av KU. Jag är själv tacksam att de förlorade den striden och misstänker att på grund av det ekonomiska läget så är Borg också nöjd att det blev som det blev. Men det lär han väl aldrig erkänna?

Överskottsmålet nås inte. Vare sig i år, över en 7-årscykel eller under den senaste 10-årsperioden.

Det konjunkturjusterade sparandet i de offentliga finanserna är enligt Ekonomistyrningsverket sämre för Sverige än genomsnittet i både EU15 och EU28. Det duger inte.

Det verkar som om regeringen allt mer tappar greppet. Men några förslag i vårbudgeten är riktigt bra. Problemet för regeringens trovärdighet är att många av dessa förslag har de röstat ner år efter år, då vi socialdemokrater lagt dem. Nu kopierar de snarare vår skolpolitik rakt av.

Men mest anmärkningsvärt är ändå jobbfrågan. Har människor arbete ökar vår välfärd och våra möjligheter att vara ett land i framkant. Men idag i Sverige saknar 400000 personer jobb, ändå läggs inga förslag från regeringen. Det anser jag vara direkt oansvarigt! Visst man har bytt namn på Fas 3 som numer kallas Sysselsättningsfasen. Men de tiotusentals i den åtgärden har fortfarande tyvärr samma usla avtal. Vi socialdemokrater tänker skrota Fas 3 om vi vinner valet. Vi tänker verka för att människor i Sverige arbetar under kollektivavtal.

Regeringens skolsatsningar är en bra grund – men genomförs först 2015. Det betyder att regeringen inte tar några initiativ i år när de har makten, utan lämnar det vidare till den nästa regering som tillträder efter höstens val. Jag tycker det hade varit ansvarsfullt att försöka rätta till problemen i skolan redan nu. Jag tycker inte våra elever ska behöva vänta, inte lärarna och föräldrarna heller. Det kan säkert låta som en klyscha, men det är barnen och ungdomarna som är våran framtid.

Regeringen blandar och ger och har lagt en rad motstridiga förslag. Försvaret skulle först bantas och sedan satsas på. Studiebidraget skulle först sänkas men efter någon vecka kom nya besked och bidraget ska inte längre ändras. Beskedet om ”skattesänkarstopp” följdes snabbt upp av nya utredningar om skattesänkningar och ett uttalande från finansmarknadsministern om att ett 6:e jobbskatteavdrag fortfarande är angeläget. Det enda vi verkligen vet är att snuset kommer att bli mycket dyrare. Men inte cigaretter som enligt medicinsk expertis är betydligt hälsovådligare. Håll med mig om att ur ett folkhälsoperspektivt vore det olyckligt om snusare istället väljer att börja röka.

Regeringen lämnar också ett betydande belopp i ”ej ianspråkstagen finansiering”. Det visar att deras budget är mer av ett arbetsdokument än en verklig budget. Kanske har regeringen inte riktigt hunnit med, nu när verkligheten har kommit ikapp dem?

Här är en länkar från Borgs och Fredrik Olovssons anföranden idag, från SVT play, med delar av dagens debatt i riksdagen mellan dem och övriga partiers ekonomisk politiska talespersoner. Från och med i morgon kan du se hela debatten via riksdagens hemsida:

http://www.svtplay.se/klipp/1958900/varbudgetdebatten-anders-borg-m

http://www.svtplay.se/klipp/1959248/varbudgetdebatten-fredrik-olovsson-s

/Hans

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s