Happy Pride!

bild (2)

Idag, samma dag som det är folkomröstning på Irland om samkönade äktenskap så påbörjas Springpride i Eskilstuna. Om någon hade sagt till mig för 20 år sedan att man på det ärkekatolska Irland skulle införa samma äktenskapslagstiftning för alla, hade jag inte trott på dem. Om någon hade sagt till mig för 20 år sedan att man firade Pride i Eskilstuna och tusentals gick i tåget så hade jag inte trott på det heller. Ibland när man blir dyster över mörkrets krafter kan det vara nyttigt att se tillbaka och se vilka förändringar som skett och vilka värderingsförskjutningar som ägt rum under en sådan ”kort” period.

11107729_10153321493202342_5887394444786406604_n

Innebär det att kampen är över och allt är frid och fröjd? Nej, naturligtvis inte. Det finns fortfarande mörka hålor som behöver lysas upp och det finns kvardröjande strukturer som behöver förändras. Om vi tittar på kvinnokampen, som var förlöjligad då den startade på 1800-talet, och då suffragetterna skrattades ut så är kampen ännu inte över, 150 år senare. Därför behövs fortfarande kvinnoförbund och kvinnoorganisationer. Av samma skäl kan HBT-rörelsen inte luta sig tillbaka och säga ”segern är vunnen”. Det kan också vara lämpligt att tänka på internationell solidaritet. Hur ser läget ut i Ryssland, i Mellanöstern, i Afrika…

Det finns tillfällen då jag skäms för mitt land som då man skickar tillbaka unga homosexuella till Iran bara för att de kan överleva – om de döljer sin läggning. Så kampen är inte slut!

Här är länk till programmet på Springpride: http://eskilstuna.nu/springpride/

Som partikamrat är du dessutom hjärtligt välkommen till ABF-huset ikväll för att se filmen Pride.

pride

HBT-socialdemokraterna i Sörmland bjuder på fredagsbio, snacks och läsk klockan 18:30.

Filmen skildrar på ett bra sätt kylan i thatcherismens England, men också den mänskliga värmen som finns i mötet mellan gruvarbetarna och de homosexuella i deras utsatta situation. Filmen bygger på verkligheten och jag rekommenderar dig att gå och se filmen.

Länk till filmtrailer: https://www.youtube.com/watch?v=vsFY0wHpR5o 

/Hans

Översta fotot är från förra årets Springpride i Eskilstuna, från vänster Sören Juvas, förbundsordförande HBT-s, jag, Anna Hedh, EU-parlamentariker (S) och Mona Sahlin.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s