Hans tankar från Australien

Nyss hemkommen från Australien reflekterar jag naturligtvis en del om likheter och skillnader mellan våra länder.

Förutom de tydliga skillnaderna att solen står i norr mitt på dagen och att Karlavagnen ersatts med Södra korset kan man se tydliga skillnader mellan ett ”nybyggarland” och ett land där större delen av befolkningen har djupa rötter. På något sätt finns det en friskhet i nybyggarlandets ”tag för sig”- anda, men kanhända finns inte tillräckligt med långsiktigt ansvarstagande för landet.

Hänger det ihop med att man behandlat urinvånarna så illa? För de enda urinvånare man såg var några som framförde musik eller sådana som hade uppenbara missbruksproblem. Det som är något positivt är väl att australiensarna verkar vara medvetna om problemen.

Vi studerade även landets författning. Även de har en monark, men ”fördelen” är väl att monarken är långt borta. Landet har röstplikt, vilket leder till högt valdeltagande men även till att många röster blir ogiltiga. För mig är att rösta en medborgerlig plikt. Men det är väl ändå inte riktigt att ta in böter av dem som ändå inte röstar?

Australien överväger också att bilda en statlig myndighet för övervakning av medier. Efter att ha läst Expressens artikel om vår resa med ett väldigt tufft program blir man ju frestad att försöka göra något liknande. Men vi får nog tänka lite längre än så och faktiskt vara stolta över att Sverige har världens äldsta tryckfrihetslagstiftning. Priset för det är Niklas Svensson.

/Hans

Australien prel. program

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s