Kredittider för underleverantörer

Idag har jag haft interpellationsdebatt i riksdagen med justitieministern Beatrice Ask (M) angående de långa  kredittider som många underleverantörer, inom framförallt fordonsindustrin, tvingas till. Det är inte alldeles ovanligt att de får vänta på sina pengar i över 100 dagar. Såklart ställer detta till stora problem för dessa underleverantörer. Endast 14 procent betalas inom de 30 dagar man borde kunna förvänta sig.

Jag ställde egentligen interpellationen till näringsministern Annie Lööf (C) och jag tycker fortfarande att hon borde ha svarat mig istället för att skicka fram justitieministern. Det är hennes område, det är en näringspolitisk fråga.

Interpellatinen löd: ”Många storföretag inom till exempel fordonsbranschen ställer allt hårdare krav på sina leverantörer att förlänga kredittiderna. Utvecklingen har gått från 30 till 60 och nu till 90 dagars kredittid. Denna utveckling skapar betydande problem för underleverantörerna. I Frankrike har nationell lagstiftning vidtagits, och frågan diskuteras mycket i EU. Min fråga till statsrådet Annie Lööf är mot ovanstående: Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att underlätta situationen för underleverantörerna?

Kanske skulle näringsmininistern engagerat sig i frågan om hon haft utrymme också för extern representation så hon hade mött underleverantörerna?

Du kan via länken nedan se det hela via riksdagens web-tv arkiv:

http://www.riksdagen.se/sv/Debatter–beslut/Interpellationsdebatter1/Debatt/?did=GZ10429&doctype=ip

/Hans

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s