Malmö

Den sörmländska riksdagsbänken har mellan söndag och tisdag varit på studiebesök i Malmö. Vi har där fått en genomgång över hur Malmö stad arbetar med att ställa sociala krav i sin upphandling för att få bort svartjobb och utnyttjandet av människor i offentligt finansierad verksamhet.

Vi har utifrån det diskuterat att tillsammans med LO ordna en konferens om hur vi i Sörmland skulle kunna gå till väga för att få till ett liknande system. Vi återkommer förhoppningsvis med ett seminarium i frågan.

Vi besökte även Sea-U, ett marint kunskapscenter. Där bedrev man ett intressant arbete för att sprida kunskaper om vattenfrågor bland annat till barn och ungdomar. Ett intressant utvecklingsarbete bedrivs också runt vattenbruk för rening av våra övergödda vatten.

Rosengård är känt för de flesta, även för många som aldrig varit där. Vi kan konstatera att MKB, Malmö Kommunala Bostadsbolag, skött underhållet av området bra. Det första intrycket är inte alls det negativa som ryktet kanske gjort gällande. Vi förstod dock att den sociala problematiken är allvarlig. I en del av Rosengård arbetade endast 17 procent av de boende i arbetsför ålder. På vissa platser var det över 80 procent som inte klarade inte skolans krav. De som har ett arbete är ”onormala” i den miljön. Hur får man arbete att vara en normalitet för unga människor i en sådan miljö.

Vi besökte även ett imponerande projekt, Yalla trappan, som drivs för att, framförallt muslimska, kvinnor ska få språk- och arbetspraktik. Förutom att där äta väldigt god mat fick vi också se stolta kvinnor som jag tror blir goda förebilder för sina döttrar och söner.

Som kontrast till Rosengård besökte vi även Västra hamnen. Vi hade förmånen att i strålande sol se utsikten som sträckte sig åtta mil från den översta våningen av Turning Torso. Runt detta magnifika monument över Malmös förnyelse bereder en spännande ny stadsdel ut sig. Där har Malmö stad och byggherrarna arbetat för att skapa en ny del av Malmö innerstad.

Man kan dock inte låta bli att reflektera över att vi där såg två studior för skönhetsoperationer, där bland annat möjlighet till Botox-behandling fanns. Det var fullt av joggande ljushåriga ”fräscha” människor men inga kvinnor i hijab. Är det så vårt framtida samhälle ska se ut?

Sammanfattningsvis var detta ett mycket bra och intressant studiebesök som avslutades i strålande kvällssol i Västra Hamnen där vi sammanfattade vår dag.

Alldeles strax är tåget framme i huvudstaden där ett gruppmöte väntar.

/Hans

http://www.yallatrappan.se/

http://www.mkbfastighet.se/

http://www.sea-u.se/

http://www.malmo.se/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s