Tänk att jag har förmånen att få jobba med det här!

Det är ett otroligt stimulerande och varierat uppdrag man har som riksdagsledamot. Huvuduppdraget är förstås att bereda ärenden i utskottet, besluta om lagförslag och budget, granska regeringen men också att vara en kugge i den socialdemokratiska riksdagsgruppen.

Det är kul men det som kanske är ändå roligare är alla dessa möten med människor och allt man lär sig.

Redan förra fredagen hade jag en träff med sörmländska skolpolitiker i Katrineholm. Det är de ledande skolpolitikerna för S i länet som på mitt initiativ träffas med jämna mellanrum. Jag upplever att dessa möten är väldigt nyttiga, vi kan lära oss oerhört mycket av varandra. Det är ett bra tillfälle för mig att få höra från dem hur skolan faktiskt fungerar.

1393679_10151983428698972_949653683_nEn fördel med mitt arbete är att jag lär mig så mycket. Jag visste till exempel inte förr att jag kunde spela bas i en orkester. Inte heller viste jag att spelhobbyn, eller spelkulturen om man vill, genom Sverok är den förening som organiserar flest ungdomar i hela Sverige. Jag lärde mig också att jag inte är så värst bra på radiodebatter. Fast det sista anade jag nog redan innan.

Att jag kan spela bas fick jag reda på när jag och tre sossekollegor besökte SMI-Stockholms Musikpedagogiska Institut.

Under den inledande rundvandringen lämnade plötsligt rektorn av oss i ett klassrum tillsammans med en lärare och flera olika instrument. Efter en dryg halvtimmes lektion spelade vi faktiskt både ”The lion sleeps tonight” och ”I shot the sheriff” tillsammans.

Gitarr, trummor, piano, bas och sång. Det var ett väldigt påtagligt sätt att visa oss vad de sysslar med och betydelsen av en bra utbildad lärare. Kul!

Här är länk till SMI:  http://www.smpi.se/

Det här om spelhobbyn lärde jag mig mer om då jag besökte Sveroks kongress i lördags.

Läs mer om Sverok på hemsidan :  http://www.sverok.se/

Där kan man läsa att Sverok är Sveriges största ungdomsförbund med cirka 135 000 medlemmar i 1000 föreningar över hela landet. De samlar, utvecklar och sprider spelhobbyn. I Sverok startar och driver ungdomar sina egna föreningar på egna villkor och skapar verksamhet tillsammans. Rollspel, lajv, brädspel, figurspel, e-sport och LAN utgör de huvudsakliga verksamheterna bland många andra.

En stor del av sina intäkter får Sverok från Ungdomsstyrelsen. Statens syfte med detta bidrag är att stödja ungdomars självständiga organisering och inflytande i samhället. Detta gör vi genom att fördela stödet bland medlemsföreningarna och därmed låta medlemmarna ta direkt ansvar för gemensamma resurser. Sverok strävar också efter att vara ett så transparent förbund som möjligt där det är enkelt att vara delaktig i förbundets demokratiska processer.

Förutom själva spelandet kännetecknas Sverok av enkel administration samt ett stort ideellt engagemang. Genom att göra det administrativa till en naturlig del utan onödigt krångel kan större vikt läggas på spelande och på arrangemang av olika slag./: (klipp o klistra Tommi)

Sverok spelar inte om pengar och är en folkrörelse. Demokrati är väldigt viktigt för dem och det var mycket intressant att följa deras demokratiprocess på förbundsmötet och metoderna de använde.

De berättade också att de ska arrangera lajv i 1000 skolor inför valet. Lysande idé som jag ska ta reda mer om. Jag är också inbjuden att delta i ett vampyrlajv i januri. Jag är riktigt sugen på det för jag gillar vampyrer. Nackdelen är att det måste ske nattetid då vampyrer inte tål dagsljus som bekant.

Fackförbundet Livs var på besök i riksdagen i tisdags. De har en ”Tjejgrupp” och den gruppen träffade bland annat mig och vice talman Susanne Eberstein (S) och vi berättade om arbetet i riksdagen. Det var tjejer från hela landet och det känns som om återväxten i Livs är god.

bild (5)

Radiodebatten i onsdags var svår. Där sitter det åtta företrädare från de politiska partierna på en scen och har en ganska stor publik framför sig som ska ställa frågor. Arrangörerna hade bestämt sig för att det skulle handla om landsbygdsskolor men jag tror inte riktigt de hade tänkt klart på hur. Därför upplevde jag ”debatten” väldigt ostrukturerad. Man fick exempelvis inte ta replik direkt och därför blev det ganska rörigt. Hoppas arrangörerna lärde sig något av detta ifall de tänkt sig göra något liknande i framtiden. Men kan du tänka dig? Solen gick i alla fall upp också på torsdagen, trots mitt eget missnöje med hur debatten blev.

/Caroline

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s