Skarpt läge för budgetavgörande

Vi går in i en spännande vecka när budgetstriden kommer att avgöras. Ska sverigedemokraterna bevisa att de är ett helt oseriöst parti, en gång till, genom att bryta mot all parlamentarisk praxis. Att rösta på ett förslag bara för att skapa politisk kaos är ju precis det. Jag undrar hur många utav SD:s väljare som i september skulle ha förstått att SD skulle rösta mot lägre skatt för pensionärer, mot förbättringar i sjukförsäkringen och mot höjd arbetslöshetsförsäkring? Det är inte undra på att landets pensionärsorganisationer dundrar och att de fackliga organisationerna är upprörda. Utgången på onsdag utav budgetomröstningen kan göra en besvärlig parlamentarisk situation ännu värre. Ligger det i Sveriges intresse?

Enligt den senaste väljarundersökningen från SCB verkar det inte som om väljarna uppskattar SD:s lek med Sveriges väl. De backar samtidigt som regeringspartierna går fram, se själv här:

http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Statistik-efter-amne/Demokrati/Partisympatier/Partisympatiundersokningen-PSU/12436/12443/Behallare-for-Press/379343/

psu_sv

I Eskilstuna har en avhoppare för socialdemokraterna också skapat politiskt kaos. Rent lagligt är det naturligtvis fullt möjligt att sitta kvar på det mandat som man fått av väljarna. Men enligt min uppfattning har man blivit vald till sitt mandat på falsk varudeklaration ifall man byter parti och sitter kvar. Om man inte längre kan stödja det parti man är invald för är det enda rimliga att avstå från sitt förtroendeuppdrag.

I söndags var det 75 år sedan det finska vinterkriget bröt ut och vårt grannland kastades ut i ett femårigt lidande. Set finns flera lärdomar att dra utav det minnet. Det första är att stormakter kan anse sig ha rätt att trampa på mindre staters rättigheter. Den andre är vikten av att ha ett försvar som klarar kriser. Det tredje är att bygga upp ett samarbete med andra länder. Det fjärde är att små stater måste förhålla sig realpolitiskt till det världspolitiska läget. På torsdag kommer jag som åminnelse av de stupade i vinterkriget att gå på finska ambassadens mottagning, som egentligen borde vara den 6 december då Finlands självständighetsdag är.

För dig som är intresserad av de finska vinterkriget och den svenska frivilliginsatsen länkar jag ett intressant program. Lyssna särskilt på Marskalk Mannerheims tacktal till de svenska frivilliga:

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/465819?programid=407

10805656_1492623030962644_8470966262960473023_n

I torsdags avtackades HRF:s ordförande, Nyköpingsbon, Ella Niia. Sörmlands partidistrikt uppvaktade naturligtvis och tackade för gott facklig politiskt samarbete genom åren. Nu inleds en politisk karriär på basnivå för Ella, genom kommunalt uppdrag i Nyköping och nämndemannauppdrag i kammarrätten. Stort lycka till Ella!

/Hans

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s