Varierande vardag

Den här veckan har, precis som andra veckor, bjudit på en hel del spännande. Förra veckan fick jag till exempel träffa den här fantastiskt söta grisen på en KRAV-gård i Vingåker.

I måndags träffade jag Hyresgästföreningen i Eskilstuna för att diskutera bostadspolitik i allmänhet och hyresrättens framtid i synnerhet. Det är sorgsamt att behöva konstatera att regeringen i princip inte har någon bostadspolitik. Åtminstone går nuvarande bostadspolitik inte ut på att få fler bostäder byggda. I stället vill de, som bekant, stimulera hus- eller lägenhetsägare med ett rum extra att hyra ut. Det är en politik som inte varit särskilt framgångsrik.

Bostadsbristen, som inte bara finns i Stockholm, är inte bara ett problem för den ekonomiska utvecklingen då människor har svårt att flytta till jobb och utbildning. Det handlar ju också om den enorma ofrihet som bristen på bostäder innebär, framför allt drabbar detta unga. Man måste kunna flytta hemifrån, bli vuxen och självständig innan 30.

I tisdags besökte jag Ädelfors folkhögskola utanför Vetlande i Småland för att prata om klimatpolitik under deras temadag om miljö och en rättvis värld. Härlig stämning, som vanligt på folkhögskolor. Där finns Sverige enda dataspelsutvecklingskurs (?) i folkhögskoleform och jag fick lära mig bland annat lära mig att Battlefield är ett svenskt spel (vilket jag förstod att jag borde ha vetat) och att det finns en app till smartphones som liknar en skattjakt – geocatching. Rätt kul sysselsättning om man råkar ha en stund över. Men som sagt, jag var där för att prata klimatpolitik. Om EU:s arbete och Sveriges roll. Framför allt tryckte jag på att Sverige måste ta en mer aktiv roll, och gå före – som regeringen säger att de vill göra. Men också att vi behöver fundera över hur vår ekonomi fungerar och om den eviga ekonomiska tillväxten vi tror på är möjlig, eller ens önskvärd.

I lite samma tecken gick gårdagen på det seminarium som Naturskyddsföreningen, Hagainitivativet, TCO och Svenska kyrkan anordnat inför klimatförhandlingarna i Durban senare i år. Där diskuterades bland annat kopplingen mellan det ekonomiska och det ekologiska systemet, intressant och tänkvärt. Man kan i alla fall hoppas att liknande diskussioner pågår inom finansvärlden.

På dagens agenda stod utskottsmöte med överläggningar med landsbygdsministerns statssekreterare om EU:s gemensamma fiskeripolitik som ska reformeras till 2013. En ständigt aktuell fråga där är de avtal som EU sluter med utvecklingsländer. Inte bara sker fisket som EU köper till sig på osäkra grunder avseende bestånden utan det sker också på ett sätt som slår undan benen för det inhemska fisket. Dagen har också bjudit på en första träff på engelskakursen med några kollegor och en interju med två gymnasieelever som deltar i ”Ungdomens riksdag”.

I morgon blir det tidig morgon för avfärd mot Sankt Anna skärgård utanför Söderköping.

———–

Idag blossade en diskussion upp med anledning av Timbros nya rapport ”Svensk vindkraft – 215 miljarder senare” som driver tesen att en storskalig utbyggnad av vindkraft är en dålig affär. Det fick direkt mothugg av Supermiljöbloggen och Ekologistas. Jag har inte hunnit läst den än. Med andra ord: helgen är räddad!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s