Invigning av projekt Tillväxtens nya lokaler

Tillvaxten

Jag blev väldigt glad och stolt när jag fick frågan om jag kunde tala på invigningen av Projektet Tillväxten. Invigningen var igår onsdag den 13 november. Jag tycker om idén med sociala företag, eller ”tillsammansföretag”, som man också kan kalla dem. Jag tror dessutom mycket på visionen och målet i det här projektet.

Att bygga upp ett slags resurs- och kunskapscentrum om människor med funktionsvarianter behövs. Kunskapen och erfarenheterna behöver spridas till samhället. Jag är övertygad om att oavsett vilka funktionsnedsättningar eller funktionsvarianter människor har så kan de arbeta och bidra med 100 procent av sin förmåga bara de får chansen.

Tyvärr får inte alla möjlighet till det idag. Ibland trasslar det till sig redan i skolan. Eftersom att jag jobbar mycket med utbildningspolitik har jag funderat en hel del på detta. Elever ska få välja skola men skolor får aldrig välja elever. Aldrig någonsin! En bra skolgång med rätt individuellt stöd är en rättighet för alla.

Detta är ett intressant citat från Brain books ”Varför växer gräset”, sammanställd och författad av Klas Hallberg och Magnus Kull:

”En dag när Tom, en nästan döv pojke, kom hem från skolan, hade han en lapp med sig till sina föräldrar. På lappen stod att läraren gav föräldrarna rådet att ta pojken ur skolan, då han var för dum för att lära sig någonting.

Pojkens mor blev mycket upprörd och tog pojken ur skolan för att själv undervisa honom.

Många år senare när Tom dog efter att ha levt ett långt liv, tände alla invånare i landet en lampa under en minut för att hedra minnet av glödlampans uppfinnare, Tomas Edison”.

Enligt en rapport från skolverket från 2005 hamnade två tredjedelar av eleverna med ett funktionshinder på det individuella programmet i gymnasiet. Många av dessa fick det väldigt svårt att få ett arbete.

I rapporten ”Orsaker till långtidsinskrivningar hos Arbetsförmedlingen” från Statskontoret kan man läsa om vilka grupper som har en särskilt svag ställning på arbetsmarknaden. Rapporten visar att personer utan gymnasieutbildning samt personer med funktionsnedsättning har det särskilt svårt att få ett jobb. Utrikes födda och äldre personer har det också väldigt tufft.

Varför är det så?

Med rätt kunskap hos skolan, vuxenutbildning, universitet, arbetsförmedlingen, företagen, arbetsgivarna och försäkringskassan vore det möjligt att ta tillvara den bortslösade resurs dessa människor har att erbjuda samhället.

Eller som Zander säger i boken ”Utanför vanligheten”:

–          Jag vill ha ett bra liv, och jag vill göra rätt för mig.

–          Men jag måste få chansen, på mina villkor

–          I en struktur där jag får komma till min rätt

Jag tror på att det som Zander säger stämmer: ”I en struktur där jag kan få komma till min rätt.”

Jag hoppas och tror att Tillväxtprojektet kan komma fram till hur de strukturerna borde vara. Jag hoppas också att de lyckas förmedla det till oss. Gänget som jobbar i det här projektet kan bidra med mycket kunskap Även till politiker och politiken, det vet jag.

Jag kom i kontakt med Lina, och Robert när jag fick den stora äran att viga dem den 23 januari 2010. Lina arbetar i projektet. De berättade då om boken ”Utanför vanligheten” som en grupp på 10 människor inom Attention KFV- regionen hade gjort. Jag köpte den så klart och fick den signerad av alla deltagarna.

Jag har läst boken från pärm till pärm mer än en gång, med stor behållning. Har du inte skaffat dig den finns det möjlighet att göra det.

Jag följer projektet på Facebook och min önskan är att fler politiker ska få kunskap om detta. Jag skulle tycka att det vore väldigt bra om vi tillsammans kunde ordna ett kunskapsseminarium för riksdagens ledamöter. Vill ni så är projektet hjärtligt välkomna till riksdagen.

Det här med ”utanför vanligheten” och vad det är som är normalt väcker många tankar hos mig. Antalet individer med Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, så kallade NPF-diagnoser, av olika slag har ökat och fortsätter att öka. Så nu diskuterar forskarna hur många procent av totalbefolkningen som har en teoretisk diagnos.

En halv miljard människor i världen har en funktionsvariant. Tänk dig 500 miljoner individer, det är väldigt många människor.

Jag tycker vi alla borde ta oss en fundering på hur vi definierar begreppet ”normal” och vad är det för kriterier som ska uppfyllas för att vara det? Hur är normal?

Funderingen är viktig men svaret finns egentligen inte. Det vore bättre om vi försökte skapa de där strukturerna i skolan, arbetslivet och samhället i övrigt, så att fler ryms där istället. Vi missar många talanger och förmågor om vi inte gör det.

Jag vill avsluta med ett citat som jag hittade på nätet:

“When you judge someone based on a diagnosis you miss out on their abilities, beauty and uniqness”

Fritt översatt:

När du dömer någon baserad på dennes diagnos går du miste om personens förmågor, skönhet och unika sidor.

Ungefär så lät mitt tal då jag invigde Projektet Tillväxten och deras nya lokaler ipå Köpmangatan 3 i Katrineholm.

Här finns några intressanta länkar, bland annat till bokens beställningssida.:

Projektet Tillväxten:  http://www.arvsfondsprojekten.se/node/18376/info

Riksförbundet Attention: http://www.attention-riks.se/index.php/npf1.html

Beställ boken här: http://www.utanforvanligheten.se/filerna/kontakt.html

Projektets facebooksida: https://www.facebook.com/#!/tillvaxtenkfv

Boken kan och vill jag verkligen rekommendera.

/Caroline

2 tankar på “Invigning av projekt Tillväxtens nya lokaler

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s